Descobreix la tradició en l’elaboració de les cistelles i capells típics de Mallorca

El garballó, una palmera autòctona de les Illes Balears, és la base de l’elaboració de cistelles, capells, catifes o carteres de mà. Capdepera i Artà són les dues localitats on s’elaboren aquests productes artesans i on es concentren els mestres coneguts com artesans de la llata, ja que és a les seves muntanyes, l’únic lloc juntament amb part de la Serra de Tramuntana, on creix el garballó.

Tradicionalment, les dones de setanta i vuitanta anys eren les encarregades d’elaborar-los amb les mans fent les trenades, i d’aquesta manera aconseguien uns ingressos extres per a la seva llar. Encara avui dia si es visita algun d’aquests dos municipis es pot veure com es reuneixen per trenar amb l’objectiu de mantenir viva la tradició.

Per conèixer de més a prop aquesta tradició artesanal es pot visitar el Museu de la Llata, que es troba al castell de Capdepera, on hi ha un recorregut per tot el procés d’elaboració. Des de la recol·lecta del garballó, el procés d’assecat i blanquejat de les seves fulles, fins al trenat i elaboració de peces.

Actualment, a gairebé tots els punts de les illes es poden adquirir senalles i cistells elaborats a mà, peces úniques que es poden adquirir a espardenyeries, sabateries, mercats i tendes dedicades a l’artesania.

Foto: @iStock

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *