L’Avarca de Menorca, el calçat indiscutible de l’estiu

L’artesania menorquina és coneguda per l’Avarca de Menorca, una sandàlia de la que es trobarien precedents ja en el 200 a.C. ja que els cartaginesos arribats a l’Illa portaven un calçat similar.

Aquest calçat artesanal i indiscutible referent durant l’estiu a les Illes Balears, va ser creat en els seus inicis per pastors i jornalers de l’illa, l’objectiu era fer una sabata còmoda i duradora per aguantar les jornades al camp.

A principis del segle XX el pneumàtic de cautxú era utilitzat per fer les soles, mentre que la pala ampla era de pell de porc o de bou i tenia una tira per subjectar el turmell, tot això cosit amb fil gruixut i a mà, fins que van arribar les màquines de cosir que van estalviar aquesta tasca.

Al llarg de la dècada dels 60 i 80 es va popularitzar el seu ús i van començar a sortir les primeres fàbriques que van incorporar nous materials i acabats. Avui hi ha una gran varietat: pell de vaca, tela, espart, trenat de ràfia, amb dibuixos, encunyats…

El turisme ha contribuït a la seva expansió, ja que es tracta d’una sabata resistent, còmode, fresca, fàcilment combinable i universal la poden dur tant homes com dones, nens i majors. A Menorca les localitat de Ferreries, Ciutadella o Es Migjorn Gran tenen fàbriques. Això sí, per diferenciar-les d’imitacions a l’etiqueta sempre ha de posar “Avarca Menorquina” i la indicació “Producte fet a Menorca”, una marca geogràfica que garanteix la seva qualitat i autenticitat.

Foto: Avarca de Menorca | @istock

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *