Les emprendades, una autèntica joia eivissenca

L’artesania eivissenca destaca pel seu treball en metalls preciosos i on més s’aprecien és als vestits tradicionals a través de les emprendades, vistoses cadenes que porten les dones sobre els vestits tradicionals.

Existeixen dos tipus d’emprendada la més antiga és de plata i coral vermell i està formada per filades de collarets de coral, agulles de plata decorada, una creu molt treballada (amb filigranes i detalls de coral, nacre o pedres precioses) i la joia (un reliquiari amb una imatge de la Mare de Déu, molt ornamentat). Mentre que l’altre s’assembla a la tradicional però en or i amb fina filigrana.

Alhora tot això va acompanyat d’un anell a cada dit de la mà menys als polzes, alguns dels quals porten l’escut de les famílies gravat a mà. El detallisme del conjunt es completa amb les arracades i la botonadura.

Pel que fa a la vestimenta dels homes destaquen els cascavells penjats sobre l’armilla que també solen ser de filigrana i donen sonoritat als balls.

Antigament la tradició era que les joies que portaven les dones constituïen el seu dot en el moment del casament. La primera emprendada la rebien les noies el dia de la seva comunió, normalment una cadena o creu que s’anava completant amb altres joies fins l’edat de casar-se. Ja el dia de les noces, el nuvi regalava a l’esposa 24 anells, com a demostració de riquesa.

La millor manera de poder admirar i gaudir de la riquesa de colors i detalls d’aquestes joies és anar als balls de pagesos que s’organitzen a l’illa amb motiu de les festes patronals o altre esdeveniments.

Foto: Detall de l’Emprendada | Font: La joyería ibicenca

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *